A faültetés egyszerűnek tűnik, mégis összetett és szakszerű munkavégzést igényel. Munkatársaink az őszi faültetési szezonban 727 új fát ültettek el az újpesti utcákban, utcai fasorokban, valamint közparkokban. A mostani szezonban ültetésre kerültek ostorfák, juharok, platánok, kőrisek, tölgyek, hársak és júdásfák.
Fontos a szakszerű ültetés és rendszeres gondozás, hogy minél magasabb legyen az életben maradó fák aránya. A fatelepítés legalkalmasabb időpontja az ősz, mert ekkor a téli ülepedés, a fagy aprózza a talajt és ebben a gyökerek jobban tudnak majd fejlődni tavasszal, illetve csapadékos időszakban a talaj nedvességtartalma is optimálisabb, nem szárad ki a friss ültetés. Nincsenek már a növényen sérülékeny részek, levelek, virágok, termés.
De milyen a szakszerű ültetés
  • Elsőként a fák ültetőgödrének kialakítása történik meg, amelyet géppel vagy kézzel ásnak ki a szakemberek.
  • Ezután következik a 100 %-os talajcsere, amely során új, tápanyagban gazdag és gyökéritató anyaggal ellátott föld kerül az ültetőgödrökbe. Ez azért is fontos, mert a fák első 5 évét nagyban meghatározza az, hogy milyen földbe kerülnek elültetésre.
  • Az utolsó lépés a fák telepítése. A fát az ültetés végén három karóhoz rögzítik, hogy ha erős szél fújna ne rángassa, illetve törzsének tövéhez egy műanyag védőcsövet is elhelyeznek.