Az elmúlt hetekben extrém meleg időjárás volt, egymást döntötték meg a melegrekordok itt Újpesten is. A meleg nemcsak ránk emberekre van hatással, hanem a környezetre is, a növényekre, virágokra, fákra, fűre. Ez látszódik meg most a Semsey Park egyes részein, ahogy észrevehetjük eme igen meleg negyven fokos, tűző napos időjárás hatását a saját kertjeink zöldfelületein is.

Újpest egyik közkedvelt parkjáról érdemes tudni, hogy egy bontási területen létesült, vékony termőréteg lett ráhordva, ami alatti törmelékes talajszerkezet gyorsan elvezeti a vizet, vagyis átszalad rajta a víz. Ez közel sem ideális kialakítás egy ilyen nagyfelületű, folyamatos napfénynek kitett park esetén. Ezért az extrém meleg nyári időszakban – ami az elmúlt években is tapasztalható volt – a folyamatos öntözés és az öntözőrendszer megléte ellenére megpirul a fű. Ezt a környéken élők mind tudják és tapasztalhatták is nemcsak most, hanem a park megépülése óta minden nyáron.

 

 

Ehhez a folyamathoz hozzájárult, hogy sajnos meghibásodott a park öntözőrendszere, így az amúgy is nehezített talajviszonyok mellett kevesebb víz érte a füvet, ezért átmenetileg kiégett a naposabb részeken. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a nagyobb parkjainkban, például Ugró Gyula, Homoktövis Park stb. a régebben telepített öntözőrendszerek nem ehhez a folyamatosan változó extrém klimatikus viszonyokhoz lettek tervezve. A hibaelhárítás megkezdődött, kollégáink folyamatosan dolgoznak, kézi öntözést és mobil szórófejes öntözést is végzünk.

Nem hagyjuk magára az újpestieket, a kerületi lakosok egyik kedvenc pihenőhelyét, azon dolgozunk, hogy a fű a park adottságaihoz képest újra zöld legyen. Köszönjük a lakosság megértését, türelmét és együttműködését!
#semseypark #ujpestivarosgondnoksag