A lakossággal szorosan együttműködve elkezdjük Újpest faállományának nagy részénél a faápolási munkálatokat. (A teljes állomány több mint 45 ezer fa.)
Faápoló szakembereink felmérték az egyes egyedek állapotát és ápolási lehetőségeit. Ahol lehet – idén számos ilyen helyszín lesz – különféle metszési, ifjítási, balesetveszély elhárításhoz kapcsolódó munkálatokat végzünk, kiemelt helyszíneken a lakossággal való egyeztetés után. Így kerül most sor a Homoktövis park faállományának faápolási munkálataira is, ahol több mint 300 egyeden, többségében nyárfákon végzünk és végeztünk munkálatokat. Ehhez hasonló, állomány szintű faápolás lesz még a közeljövőben például:
–  a Bajza József utcában (áramkapcsolás mellett),
a Kassai utcában,
a Lázár Vilmos utcában,
a Tungsram utcában (forgalomtechnika mellett),
a Szigeti József utcában is.
Ezekre a beavatkozásokra nagyrészt az elmúlt évek alatt bekövetkezett drasztikus éghajlatváltozás miatt van szükség. Az éves csapadékmennyiség lecsökkent, amit a vízigényes fák (pl. nyárfa) nehezen tűr, egyes egyedek kiszáradtak, melyeket természetesen a pótlási kötelezettség mellett eltávolítunk.
Mindezek mellett az urbanizált, fák szempontjából erősen terhelt környezet egyébként sem tökéletes élőhely a fák számára. Újpest idősebb faállományának jelentős részét 40-50 éve ültették, teljesen más városi környezetben és éghajlati viszonylatban. Ezeknek a fáknak próbálunk most ideálisabb körülményeket teremteni, illetve biztonságos környezetet a lakosság számára (pl. előírt védőtávolságok tartása stb.). Tesszük ezt a faápolási munkálatokkal, illetve új és különleges technológiák használatával is.
 Olyan helyszíneken például, ahol nincs hely a meglévő és telepített fáknak, fahelyük megnövelésével (pl. szűk utcák), a fatányért a gyalogos forgalom biztosítása érdekében az úgynevezett TerraWay technológia alkalmazásával, vízáteresztő szilárd burkolattal alakítjuk ki.
De különleges idősfa ápolási technológiát is alkalmazunk. Az Egek Királynéja Templom és az Újpesti Piac között található parkrész déli oldalán található 2 idős platán belső szerkezetileg leromlott állapotú volt, azonban odúkezeléssel és a korona metszésével hosszútávon biztonságosan fenntartható egyedeket kapunk. Az alkalmazott technológia a víz bejutását akadályozza meg, szárazon tartva az odvakat, odúsátor készítésével, továbbá a hajtások irányított metszésével alacsonyan tartott koronával, biztonságosan erőteljes vitális fát nevelhetünk a lakosok és a szakma örömére.
Kérjük a lakosságot, hogy a munkálatokkal.kapcsolatban bármilyen észrevételük lenne, forduljanak hozzánk bizalommal a bejelentes@ujpestivarosgondnoksag.hu email címen.