Tisztelt Újpesti Lakosság!
Korábbi posztunkban már beszámoltunk róla, hogy ősszel nagy számban, több helyszínen, állomány szinten fogjuk végezni a faápolási munkálatokat, melynek során különféle metszési, ifjítási, balesetveszély elhárítási feladatokat látunk el, minden esetben előzetes felmérést követően.
A tervezett és megkezdett munkákról az újpesti média is hírt adott, mégis sajnos egyes platformokon (pl. zárt Facebook-csoport, álhíroldalak) megjelent különböző, valótlan és szakmailag megalapozatlan állítások esetleges tévhiteket gerjeszthetnek a lakosságban, ezért a következőkről szeretnénk az újpestieket tájékoztatni:
A Homoktövis parkban lévő faállomány tekintetében elengedhetetlen a megfelelő ápoló célzatú kertészeti faápolás. Ahogy az ott élők többször is tapasztalhatták a nyárfákról egy-egy viharnál, erősebb szélnél mindig törtek le faágak, ezzel fokozott balesetveszélyt előidézve. Erről a lakosság részéről társaságunkhoz, több esetben is érkezett bejelentés. Ennek a balesetveszélyes állapotnak a megszüntetése és továbbiakban a kialakulásának elkerülése végett a lakossággal történt egyeztetést követően faápoló szakembereink az egész park faállományát felmérték, és megállapították, hogy szükségszerű az állomány szintű beavatkozás, hiszen senki se szeretné, hogy a területen található fákról letörő faágak ráessenek egy parkban sétálóra vagy netán egy bicikliző kisgyerekre.
A 360 faegyedet érintő munkavégzés nem egyszerű feladat és nem is egyik napról a másikra történik. A parkban a legtöbb fán szárazoló metszést végzünk, azonban a kiszáradt illetve az erősen fertőzött, állományban már nem tartható balesetveszélyes egyedeket eltávolítjuk, helyükre pedig a fapótlási kötelezettségnek eleget téve újakat fogunk majd ültetni. Az állományból eddig 10 fát kellett eltávolítani az előzőekben felsoroltak miatt. A Homoktövis Parkban zajló munka folyamatos munkavégzés mellett, egész ősszel tart.
Kérjük a lakosságot, hogy a faápolási munkálatok szükségességét fogadják el és bízzanak szakembereink szaktudásában!
Társaságunk továbbá kéri a lakosságot, hogy bármilyen a munkavégzéssel kapcsolatban felmerülő kérdésével keressen minket bizalommal, ahogy eddig is megtehették azt! Elérhetőségeinket folyamatosan kommunikáljuk, megtalálhatók a honlapunkon is! (bejelentes@ujpestivarosgondnoksag.hu)