A sütőtöknek számos, mintegy 900 fajtája van. Egyik részük ehető sütőtök, másik inkább dísztökként funkcionál. A dísztököknél ki kell emelni, hogy kesernyés ízük és mérgező hatásuk miatt, étkezésre nem alkalmasak, fogyasztásuk nem ajánlott! Maga a növény hely- és melegigényes, sok vízre van szüksége, szinte minden talajon megterem, kivéve a savanyú, vizes földet. Levelei márványozottak, nagyok, virágai sárgák és tölcséresek, egyivarúak de egylakiak. Ez azt jelenti, hogy egyazon növényen vannak fiú- és lány ivarú virágok is.
Az étkezésre alkalmas sütőtököket csoportosíthatjuk formájuk, színük és beltartalmi értékük szerint is. Lehet a termése hosszúkás, gömb vagy lapított gömb alakú, de körte alakú sütőtök is. Számos különleges alakú fajtája is van. Az ehető sütőtökökön kívül számos dísztököt is termeszthetünk. De ha dísztök termesztésre adjuk a fejünket, ne feledjük, hogy étkezésre szánt sütőtököt ne ültessünk dísztök közelébe, mert megkeseríti és mérgezővé teheti a termését!
Nézzük most a legismertebb ehető fajtákat jellemzőikkel együtt!
Világosszürke héjú, narancssárga húsú, cikkelyezett, lapított gömb formájú Nagydobosi sütőtök. Termése óriási, átlagtömege 4-8 kg. Íze édes, sütésre alkalmas. Akkor vásároljuk, ha már megcsípte a dér. Pálinkát és lekvárt is készíthetünk belőle.
A pézsmatöknek is nevezett kanadai sütőtök sonka vagy körte formájú. Termései csupán 1-2 kilósak. Leginkább sütve fogyasztjuk, de levesek, főzelékek, ivólevek, piték készítésére is ajánljuk.
A Kiszombori sütőtök enyhén nyújtott gömb alakú, ovális terméshéja szürkés-fehér, hosszanti barázdákkal. Húsa narancssárga színű és vastagabb, mint a Nagydobosi fajta. Kiváló ízű. Terméstömege 4 és 6 kg között mozog.
Hazánkban is egyre ismertebb a Hokkaidó tök. A japán névvel büszkélkedő, de Amerikából származó, csepp alakú tök élénk, narancssárga színű héjával kifejezetten vonzó. Termése kisebb méretű, kifejezetten édes, héja is ehető. Felhasználhatjuk levesekhez, szószokhoz, pitékhez, készíthetünk belőle lekvárt, megtölthetjük, de köretként is megállja a helyét.
Összességében igaz, ha azt látjuk – fajtától függetlenül – hogy a sütőtök héja megrepedt és a résen gyantaszerűen kicsordult a leve, akkor biztosan magas a cukortartalma és akárhogy is használjuk fel, ízletes fogást készíthetünk belőle!
És akkor a dísztökök…
Többségük nem ehető, ha mégis, akkor is rossz az ízük, ráadásul kevés bennük a gyümölcshús és macerás őket megpucolni. Narancssárga héjszínű kerek termésű a Halloween tök. Evésre nem ajánlott, íze semleges. Több fajtája terjedt el, a 2-3 kilogrammostól lehet akár 18 kg-os is.
A lopótökök családjába sorolhatjuk a kolbásztököt és kabaktököt. Kertekben kerítések befuttatására is használják. Termésfaluk érésük közben megfásodik. A kolbásztök hosszú, egyenes termése zöld állapotában különböző formára hajlítható. Kiszáradva lakások díszítésére alkalmas, de használati eszközként is előfordul, gondoljunk a borászatban használt lopóra!