Ehető virágok:

Az ehető virág fogalma nem új keletű dolog, már évezredekkel ezelőtt is fogyasztották a görögök és a rómaiak. A régi szakácskönyvek tele vannak olyan különleges virágos receptekkel, mint például az ibolyatorta és hasonlók. A hagyomány nem kopott meg, egyes nemzetek ma is előszeretettel dolgoznak virágokkal a sütés és főzés során. Sokan úgy gondolják, a virágok nem valók a tányérra, maximum díszítőelemként lehet használni őket. Igen ám, de az aranyszabályt illik ismerni: a tányérra mindig csak olyan elem kerülhet, ami ehető, ebből kifolyólag olyan növényt nem használhatsz dekorálásra, amit nem lehet elfogyasztani.

Rengeteg ehető virág létezik, azonban, ha van rá lehetőséged, mindig magad termeld meg a fogyasztásra alkalmas növényeket. Nem baj, ha nincs kerted, a balkonon is ültethetsz virágokat. A fogyasztásra szánt növényt soha ne út mellől szedd, de a virágboltokat is kerüld, hiszen ott vegyi anyagokkal, növényvédő szerekkel és egyéb káros anyagokkal kezelik a virágokat.

 

Allergiások csak óvatosan kísérletezzenek az ehető virágokkal, mert súlyosbíthatják a tüneteket. A virágok csak és kizárólag alapos tisztítás után kerülhetnek a tányérra. Bár simán is elrágcsálhatóak, akár bundában is ki lehet őket sütni (ilyen a bodzavirág palacsintatésztába mártva és kisütve), vagy keverd őket salátába, dobd fel velük a házi kencét, de lekvárok és szörpök, tea is készülhetnek belőlük.

Népszerű ehető virág a rózsa, a bodza, a körömvirág, a kamilla, kevésbé ismert a krizantém, vagy az ibolya, az árvácska. Ezekkel is díszíthetjük például a fagylaltunkat, vagy még inkább a belőlük készült kandírozott változattal. A kandírozástól nem kell félni, nagyon egyszerű, viszont bezsebelhetjük a család elismerését. A szirmot vagy a virágot mártsuk felvert tojásfehérjébe, vagy ecset segítségével vigyük fel a fehérjét a növényre, majd szórjunk rá porcukrot és várjuk meg, míg megszárad. Ennyi! 😊

És akkor lássuk azt a legendás fagyireceptet!

„A fagylaltnál az ízek akkor jók, ha nem túl intenzívek” – vallják a fagyi nagymesterei, az olaszok. Ennek az elvnek pont megfelel a semifreddo – a fagylalt lágy, krémesebb kistestvére. Lágyságát a sok levegőbuborék adja, melyet az alapanyagok, a friss tojássárgája, a tojásfehérje és a tejszín habosra keverésével érhetünk el. A többi hozzávaló már csak az ízét, a karakterét adja. Nem kell hozzá fagyigép, főzésről szó sincs, csak friss alapanyagokra és egy elektromos habverőre lesz szükségünk.

Marcella kétféle semifreddot készített mindig. Egy csokisat és egy gyümölcsöset. Az alapjuk egyforma, csak a végén válik el, melyikből lesz a csokis és melyikből a másik. Valójában az étcsoki helyett igazi vaníliát, esetleg fehér csokit is keverhetünk bele és bármilyen gyümölccsel készíthetjük – legfeljebb a cukor mennyiségét igazítsuk a gyümölcs édességéhez. Az eperszezon okán, most csináljunk egy csoki-epres variációt!

Hozzávalók a csokishoz:

5 friss tojás
10 dkg cukor
20 dkg étcsokoládé
½ liter tejszín
1 kis zacskó kakaós keksz, vagy kandírozott narancs

 

 

 

Hozzávalók az epreshez:

4 friss tojás
15 dkg cukor
3 dl tejszín
½ kg eper + egy-két szem a tálaláshoz
½ citrom leve

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukor felével habosra keverjük. A fehérjét is habosra verjük, úgy, hogy a cukor megmaradt, másik felét óvatosan hozzáadagoljuk, amikor a tojásfehérje, már kezd habosodni. Egy másik tálban az előzőleg alaposan behűtött jéghideg tejszínt is habosra verjük, majd ismét a hűtőbe tesszük. Innen kettéválik a művelet:

Csokis: A csokoládét vízgőz felett (vagy a mikrohullámú sütőben, folyamatos figyelem mellett) felolvasztjuk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a tojássárgás krémhez keverjük. Majd először a tojáshabot keverjük óvatosan két részben (1/3 gyorsan, 2/3 óvatosan) a csokoládés krémhez, majd ugyanígy teszünk a hűtött tejszínhabbal is.

Epres: A tojáshabot keverjük óvatosan két részben (1/3 gyorsan, 2/3 óvatosan) a tojássárgás krémhez. A megtisztított epret botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a fél citrom levét, és a felvert tejszínhabbal óvatosan összedolgozzuk. Végül ezt az epres tejszínt szintén óvatosan, két részben (1/3 gyorsan, 2/3 óvatosan) a tojásos habhoz keverjük

Innen megint ugyanaz az eljárás: bármilyen műanyag dobozba öntjük és 4 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Tehetjük a fagyasztóba is, de ott ne időzzön 2 óránál tovább. Tálalás előtt 10 perccel vegyük ki, hogy könnyen tudjuk adagolni. A csokisra kekszmorzsát, narancskockát, az epresre eperszemeket teszünk díszítésnek. Nyugodtan löttyintsünk rá egy kis házi limoncellot – nem tudjuk elrontani!

Boun Appetito!